Waarom goede voornemens zo vaak sneuvelen!
De kerstvakantie is achter achter de rug, we hebben blue monday overleefd en vol goede voornemens gaan we weer aan het werk. Natuurlijk gaan we het dit jaar massaal anders doen! Meer sporten, gezonder leven, stoppen met facebook en vaker nee zeggen tegen je baas...
Mooie plannen en goede voornemens maken is een makkie! Dromen over de betere versie van jezelf is fijn en een lijstje met alles wat anders moet is snel gemaakt. Maar hoe maak je de stap van wensen naar echt doen? En hoe zorg je ervoor dat je niet bij de evaluatie van 2019 moet concluderen dat er helaas weer niets van je mooie plannen terecht is gekomen?
Veranderen is moeilijk!
De kern van elke verandering is gedragsverandering, Maar waarom is je gedrag veranderen eigenlijk zo ontzettend moeilijk? Een deel van het antwoord ligt in het diepe besef dat mensen nu eenmaal gewoontedieren zijn en dat ons brein het liefst voor de gebaande paden gaat. Dit in combinatie met een grote voorkeur voor leuk, lekker en korte termijn bevrediging maakt gedrag de zwakke schakel in de meeste duurzame veranderingen.
In drie stappen naar duurzame verandering.
Een keer nieuw gedrag vertonen is niet voldoende om je doel te halen, het gaat om aanleren van nieuw gewoontegedrag. Moeilijk! Het doorlopen van deze drie stappen maakt het je makkelijker om je goede voornemens om te zetten in actie (bron: De Ladder / Ben Tiggelaar)
Tijd om in beweging te komen!
Maak van je voornemen een haalbaar en concreet doel.
Elke verandering begint met een verlangen, een wens naar anders of beter. Hieruit ontstaat vaak je goede voornemen. Probeer dit voornemen om te zetten naar een haalbaar en concreet doel. Dus niet ik ga gezonder leven, maar ik ga keuzes maken die passen bij een gezond leven bijvoorbeeld: dagelijks bewegen, stoppen met suiker eten. Een sterk geformuleerd doel zal je houvast bieden wanneer het even moeilijk wordt.
De volgende punten kunnen je helpen bij het stellen van je doel.
Kies een ontwikkeldoel in plaats van een prestatiedoel. Dus niet ik ga 10 kg afvallen, maar ik ga vijf manieren bedenken en uitvoeren die helpen bij een gezondere leefstijl.
‘The Big Why’: waarom is het behalen van dit doel belangrijk voor je? Dus waarom wil je afvallen? Bijvoorbeeld: als ik 10 kg afval heb ik minder last van mijn knieen en kan ik beter met mijn kleuter voetballen. Een helder ‘waarom’ maakt je doel krachtiger en de bereidheid om vol te houden groter.
2. Beschrijf het gedrag wat nodig is
Als je iets wilt veranderen in je leven zul je het gedrag wat daarvoor nodig is duidelijk moeten definiëren. Zonder gedragsverandering blijven je wensen dromen die nooit zullen uitkomen.
Formuleer het gewenste gedrag zo concreet en helder mogelijk. ‘Ik ga drie keer per week op de fiets naar mijn werk’, in plaats van ‘ik ga meer bewegen’.
Leuk werkt! Uit onderzoek blijkt dat volhouden van wenselijk gedrag om je doel te behalen gaat beter wanneer je het gedrag zelf ook leuk vindt.
Denk simpel, bepaal wat de kleinste stap is waarmee je zou kunnen beginnen.
3. Regel support!
Veranderen is moeilijk, het is een gevecht tegen oude gewoontes. Zorg dus voor support!
Kun je je fysieke omgeving veranderen? Zorg dat je directe omgeving het gewenste gedrag makkelijk maakt. Wil je minder tijd op social media doorbrengen verwijder dan de apps van je telefoon en leg ‘s avonds na een bepaalde tijd je telefoon op een plek buiten je blik. Wil je meer mediteren zorg dan voor een fijne plek ergens in huis.
Kun je je sociale omgeving inzetten? Wil je gezonder bewegen, vraag dan je collega’s om elkaar te motiveren om samen te wandelen in de lunchpauze. Wil je stoppen met vlees eten, vraag je partner om hier rekening mee te houden.
En vergeet niet een plannetje te maken voor de momenten waarop je dreigt terug te vallen in je oude gedrag. Uit onderzoek blijkt dat hier vooraf over nadenken helpt om je doelen te halen!
Samenvattend: buig je voornemen om tot concreet doel, beschrijf het gedrag wat nodig is om je doel te halen en regel support!
Heb jij ook goede voornemens voor 2019 maar weet je nu al dat het je (weer) niet gaat lukken? Kan jij wel wat veranderkracht gebruiken? Noordvaarders helpt je graag door je ‘BIG WHY’ vast te stellen, inzicht te krijgen in belemmerende factoren en een concreet plan van aanpak te maken. Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.
www.noordvaarders.nl